German Cockroach/ תיקן גרמני

מידע, זיהוי ודרכי טיפול ומניעה:

מראה: התיקן הגרמני הוא ג’וק קטן – שמו תיקן גרמני למרות שמוצאו ככל הנראה באפריקה.

גודלו בבגרות נע בין 10 ל – 16 מ”מ. צבעו חום בהיר וסימן ההיכר שלו הוא שני פסים שחורים אופקיים על החזה שלו.

למרות שיש לו כנפיים – גם לזכר וגם לנקבה – הם עפים רק לעתים רחוקות ומעדיפים ללכת לרוץ ולטפס.

   התנהגות אופיינית ודיאטה: התיקן הגרמני אוהב לחיות במקומות חמים, לחים וחשוכים.

בשל מידות גופו הקטנות נמצא אותו במקומות מסתור מגוונים ורבים, ולעתים לא נדע שהוא נמצא בהם עד שיהיו בהם ממש נגיעות – כלומר התפרצות של מגפה גדולה. דוגמאות למקומות התאספות (אגרגציה – אפייני לחרקים רבים) של התיקן הגרמני יכולות להיות בתוך מכונות שתייה – שם יהיו לתיקן הגרמני תנאים אופימליים – מסתור, חושך, לחות , שתייה וגם חום שמגיע מגוף החימום/ המנוע של מכונת השתייה, כמו כן הם אוהבים להסתתר בסדקים שבין הקרמיקה לקיר, בתוך ה”בתים ” של מצלמות אבטחה, בחריצים שבין הזרוע שמחברת את הדלתות לארונות המטבח, בתוך מכשירי חשמל אחרים כמו רדיו, קומקום חשמלי, תנורים, וגם בתוך קרטונים ובין הפורמייקה שמודבקת על עץ לבין גוף העץ עצמו.

אם כן אנחנו מבינים שנדרש ניסיון רב על מנת לזהות את מקומות המסתור של התיקן הגרמני ולדעת בדיוק איך ובאילו חומרים כדאי לטפל במזיק זה.

 התיקן הגרמני נפוץ באזורים רבים בעולם – וגם בבתים לעתים הוא מופיע במטבח, באמבטיה, ובשרותים. לרוב הוא יופיע ויתרבה במקומות עם הרבה מזון שמקבלים גם חומרים גלם רבים באופן תכוף, לעתים גם רמת הסניטציה – במידה והיא נמוכה – תתרום מאוד להתפשטות מהירה של התיקן הגרמני באותו המקום, אך גורם זה איננו תנאי הכרחי להימצאותו והופעתו של התיקן הגרמני כיוון שהוא יכול להגיע ב”טרמפ” ובלי שיחינו בו – בתוך רהיטים, מוצרי חשמל, או לדוגמא על ארגז ירקות שנקבל לבית או לדוגמא למסעדה.

בדומה לתיקן/ ג’וק האמריקאי – גם התיקן הגרמני הוא אוכל כל (אומניבור), וימצא מגוון מקורות מזון כדי להשביע את רעבונו, לעתים יאכל אפילו תיקנים מתים בסביבתו, כמו חרקים רבים אחרים – התיקן הגרמני הוא קניבל.

.בדרך כלל התיקן הגרמני לא יעביר מחלות אך הוא עשוי ויכול להעביר אותן בנגיפים שהוא נושא – סלמונלה, טיפוס ועוד

רבייה ומחזור חיים:

 הנקבה מפרישה פרומון שגורם לזכר שבא במגע עמה להבין שהיא מוכנה להזדווג ולחוש גירוי – הם מזדווגים ראשיהם פונים לכיוונים שונים, ימים אחדים לאחר ההפריה תטיל הנקבה תיק ביצים ולתוכו תטיל עד 30 ביצים. תיק הביצים יישאר מחובר לבטנה בין שבוע לשבועיים וזמן קצר לפני שהביצים יבקעו הנקבה תתנתק מתיק הביצים.

 לנימפות – הג’וקים הצעירים שבוקעים מהביצים ייקח כחודש וחצי כדי להגיע לבגרות.

סימנים לכך שהתיקן הגרמני נמצא אצלך:

כאשר רואים תיקים צרים, קטנים וזהובים – אלו כנראה תיקי הביצים שמטילה הנקבה – תיקים מלאים בביצים שמהם יצאו נימפות – ג’וקים צעירים, או שהתיקים האלה יהיו ריקים. סימנים נוספים הם צואת התיקנים הגרמניים שדומות לגרגרי פרג קטנטנים, או לנקודות שחורות מרוחות.

טיפול ומניעה:

על מנת למנוע ולצמצם את נוכחותו של התיקן הגרמני אצלנו צריך לשמור על המזון שלנו סגור בקופסאות ובצנצנות – עד כמה שניתן, כך גם לגבי מזון כלבים וחתולים. לרסס ולאטום חריצים בקיר שבהם יש סימנים של התיקן הגרמני. לוודא שמוצרי חשמל שאנחנו מביאים אלינו לבית/ לעסק  -גם אם הם חדשים – לא נושאים בתוכם תיקנים..

ולסיכום טיפול לתיקן גרמני הוא לא רק “ריסוס לג’וקים קטנים” כיוון שהתיקן הגרמני יכול להגיע אליכם ולהתחבא במקומות מגוונים ולהתרבות שם במהירות – כדאי להתייעץ עם מדביר מקצועי ומנוסה שמכיר את מקומות המסתור וההתרבות של התיקן הגרמני וידע לאתר את מקומות הנגיעות, לזהות הבעיה שיש אצלכם ולהתאים את הפתרון המתאים ביותר לכם.

 חושבים שיש אצלכם תיקן גרמני? צלצלו אלינו – לג’ק אין ג’וק – הדברה מקצועית  וניתן את הפתרון המתאים ביותר.