דבורת הדבש/ Honney Bees

מידע, זיהוי, דרכי טיפול ומניעה

מראה: כולנו מכירים את מראה של הדבורה – גופה מחולק לשלושה חלקים בטן, חזה וראש. צבע גופה חום בהיר/ זהוב ושחור מפוספס, יש לה זוג כנפיים, שני מחושים, שלושה זוגות רגליים ועיניים שחורות ברורות.

אצל דבורי הדבש – כיאה לחרק חברתי יש בעלי תפקידים שונים ומעמדות שונים. ישנה המלכה – גודלה 20-23 מ”מ, בעונת הקיץ ישנם זכרים שגודלם נע בין 15 ל- 17 מ”מ ויש את העמלות/ הפועלות שהן נקבות לא פוריות וגודלן 12 עד 15 מ”מ.

דבורי הדבש בעלות גלגול מלא – כלומר יעברו את כל שלבי ההתפתחות מביצה, לזחל, לגולם ואז לבוגר מכונף.

דיאטה, התנהגות ורבייה: מושבות הדבורים הן רב שנתיות, הן מתרבות ונפוצות על ידי הזדווגות והתנחלות: בחודשי הקיץ ישנם בערך 1000 זכרים בכוורת, הזכרים בוקעים מביצים לא מופרות ותפקידם הוא אחד – להפרות את המלכה כדי שתוכל להטיל ביצים מופרות שיהפכו לנקבות – פועלות. מעטות מהן יוכלו לתפקד בבוא היום גם כמלכות. (מביצים לא מופרות יצאו רק זכרים). תפקידה של המלכה הוא לעסוק ברבייה ובמהלך חייה היא תטיל מדי יום כ- 1500 ביצים, תפקיד נוסף של המלכה הוא לדאוג להרכב הקן על ידי וויסות כימי- וויסות פרומוני, היא זו שתחליט כמה פועלות, זכרים, ומלכות בפוטנציה יהיו בקן.

בכל קן ישנה חלה שעשויה מדונג שמופרש מהפועלות, החלה הזו עשויה מתאים משושים ויש לה שתי שכבות עם בסיס זהה – בבבסיסו של כל תא משושה. לתוך התאים האלה תטיל המלכה את הביצים שלרוב יהפכו לנקבות פועלות.

לנקבות כמה תפקידים שונים והוא משתנה במהלך חייהן – בין תפקידי הפועלות הן דואגות להאכלת הזחלים שבוקעים מן הביצים, לניקוי התאים ולבנייתם, לוויסות החום בכוורת ע”י האנרגיה שנפלטת משקשוק כנפיהן, ובשלב מאוחר יותר של חייהן הן משמשות סיירות שיוצאות מחוץ לקן כדי לאבק אבקני פרחים ןלהביא לקן חזרה צוף ואבקת פרחים.

לחלת הדבש שעשויה מתאים משושים יש שוליים שבהם ישנם תאים גדולים יותר/”מלכונים” והם משמשים לאיכלוסן של נקבות גדולות יותר, שעשויות להפוך בבוא היום למלכות  – אותן יאכילו במזון מלכות שהוא מזון עשיר שחיוני להבשלת השחלות הנקביות על מנת שאולי יאפשרו להן את תהליך הרבייה בעתיד.

תופעת ההתנחלות קורית לעיתים מספר פעמים בשנה ובמיוחד שישנם תנאים מתאימים מחוץ לקן, כלומר מזג האוויר נוח ויש שפע מזון מכיוון שיש פריחה ושפע של אבקני פרחים- זה קורה בעיקר בחודשי האביב – מרץ ואפריל. אז הנקבות שגדלות ב”מלכונים”  קרובות לבגרות והנקבה הוותיקה של הקן תעזוב את הקן עם חלק מחברות המושבה (שיאגרו דבש בזפק – מעין קיבת מחסן לאגירת אוכל לפני עיכול – לפני שיעזבו את הקן) הדבורים יעזבו וימצאו מקום מנוחה להתאסף בו – הרבה פעמים על ענפי עצים, שם יאספו כל הפועלות סביב המלכה ויגנו עליה ויווצר מעין אשכול דבורים וממנו יתלשו ויעזבו מספר סיירות שיצאו לחפש מקום הולם לבנות בו קן חדש. כשימצאו אותו – יעזוב כל הנחיל לאותו המקום.

מה שיקרה בקן הקודם (שאותו עזבו המלכה הוותיקה וחלק מן הפועלות) הוא שיהיו מספר נקבות חדשות שיוכלו להפוך למלכות אך רק אחת מהן תעקוץ ותחסל את שאר הנקבות הפוריות ותהפוך למלכה היחידה בקן.

טיפול ודרכי מניעה: חשוב לציין – לדבורים ולדבורי הדבש בפרט חשיבות רבה לחקלאות ולכלכלה ולכן חשיבותן ותרומתן לאדם הם עצומים. דבורת הדבש היא מאביקה עיקרית – היא נושאת על שערות גופה ורגלייה גרגרי אבקה זכריים מפרח אחד לפרח אחר עם מערכת רבייה נקבית וכך נוצרת רבייה מינית בצמחים. לכן הדבורים לא נחשבות למזיקים ואסור להדביר אותן חוץ מבמקרים שבשום אופן לא ניתן לפנותן עם דבוראי או להבריח אותן – והן מהוות סכנה ברורה לסביבה. ולכן ניתן לבצע הדברה לצרעות כלומר ברוב המקרים ריסוס לצרעות אבל אסור לבצע הדברה לדבורים או ריסוס לדבורים.

לרוב, מלבד איטום חורים , סדקים וכמו כן קיצוץ ענפי עצים אין דרך מלמנוע מנחיל דבורים לבחור בחצר הבית/ הבניין שלכם כמקום נוח להתנחל בו – ולכן אם זה קורה צרו קשר עם ג’ק אין ג’וק – הדברה מקצועית, ראשית על מנת שיהיה זיהוי וודאי שאלו אכן דבורים ולא צרעות ואם אכן אלו דבורים – נשמח לחבר אותכם עם דבוראי מקצועי שיטפל בנחיל ובמידה וניתן – יפנה אותו באופן בטוח.